Juuri kuulin korviini, että suomalaisten asenteet alkoholia kohtaan ovat kiristyneet. Tämä on yksi positiivisimmista uutisista pitkään aikaan!! Pitkään on jo nähty, ettei viina sovi suomalaisille ainakaan suurina määrinä. Ihmeellisen sallivaa suhtautumista on ollutkin aikaisemmin esimerkiksi sellaiseen, että joku ei maanantaina ilmesty krapulan takia töihin. Tai siihen, että puliukot tai jopa ihan tavalliset ihmiset kuseskelevat ja oksentelevat nurkkiin humalapäissään. Ja että he tappavat toisiaan puukoin ja asein. Ja että lapset joutuvat evakkoon perheväkivallan uhan vuoksi. Ja että sairaalat täyttyvät kännissä olevista ihmisistä, joita joko ei voi sijoittaa muualle tai jotka haluavat katkolle. Minusta viinan hintaa saa nostaa reilusti, vaikka itsekin käytän kohtuudella. Viinan ei pidä olla halpaa, koska esimerkiksi tällä hetkellä tietyiltä ihmisryhmiltä karkaa mopo kohtalaisesti sen kanssa käsistä. Samasta syystä kannabista ei pidä Suomessa laillistaa. Meidän esi-isämme olivat asosiaalisia metsästäjiä, joille sopi "raskas työ, raskaat huvit"-tyyppinen elämäntyyli. Nykyisin kuitenkin itse elinympäristö on suhteellisen vaaraton, jolloin uhkana on viihtelle karkaaminen täysin.

Eräs tämän hetken julkimo, keski-ikäinen työterveyslääkäri on kirjoittanut kirjan vuoden viinattomuudesta. Häntä on haastateltu monessa lehdessä, ja hän sanoi, että vaikeinta oli olla kavereiden kanssa juomatta. Koko ajan sai selitellä. Ihmettelen, ketkä aikuiset "kaverit" painostavat alkoholiongelmaista  ystäväänsä juomaan??? Ei juomattomuutta pitäisi tarvita selittää, ennemmin pitäisi selittää, miksi ottaa ikinä alkoholia. Toinen asia, jota jäin ihmettelemään, oli se, miksi ihmeessä kyseinen lääkärismies aikoo nyt sitten uudelleen palata viinamäen mieheksi. Jos on kuluttanut 15 litraa (!) olutta viikossa ennen abstinenssia, silloin varmasti kyseisellä henkilöllä on alkoholiongelma, jolloin kohtuukäyttö (mihin hän ymmärtääkseni  jatkossa tähtää) on täysi mahdottomuus. Se on "joko tai" hänelle, mutta hän ei varmaan itse halua tätä nähdä.

Alkoholi on viisasten juoma. Ja sosiaalinen juoma. Ja niiden, joilla on suvussa taipumusta alkoholismiin, pitäisi säännöstellä omaa alkoholinkulutustaan. Eikä kenenkään pitäisi hoitaa masennustaan viinalla.